Животни вештини

Што ако не успеам?

Успехот е категорија која е релативно нова во човечката историја: едвај 100тина години почнувајќи од „американскиот сон“ па наваму, идејата на „бескрајни можности“ го поплави поголемиот дел од светот. Нашите претци не размислувале за тоа дали се успешни, ниту дали се среќни. Секој си го знаел своето место во средината,…
about-me

Зошто луѓето лажат?

Лажењето е дел од вербалната/пишана комуникација, и се случува во комуникациски процес. Најдобро прифатената дефиниција за лажењето е следната: „Личноста лаже кога кажува нешто за што знае дека е невистинито, со намера другата личност да поверува дека тој исказ е вистинит (Купфер, 1982). Заповедта „да не се сведочи лажно“ е…

Меки вештини

Во училиште, го дискутиравме Достоевски и решававме интеграли. Но, никој не нè научи како најдобро да се сакаме себеси и зашто е тоа важно. Ковид кризата го промени нашето секојдневие, па и секојдневието на децата. Многу нешта кои се важни компоненти од нивното образование, им се одземени: личниот контакт со…

Сите сме истоштени

Голем број на луѓе во оваа пандемична криза се силно истоштени. Ние сме навикнати да функционираме во повеќе улоги кои ги остваруваме во време и простор кој го минуваме/менуваме. Одиме на работа, соодветно деловно облечени, каде го имаме професионалното лице. Одиме во ресторан/бар/кафана каде го имаме пријателското лице, каде се…

Што чекам?

Големите кризи, како оваа наша пандемична ситуација, делуваат како забрзувачи на сите оние теми и нешта кои луѓето имаат тенденција да ги одложуваат. Со оглед дека оваа ситуација на многу начини нè држи „заглавени“, таа всушност ги поттикнува сите оние теми кои досега биле под илузијата на „има време за…

Живот за време на корона

Оваа вонредна ситуација во која живееме повеќе од еден месец, беше различно дочекана од секоја индивидуа и секое семејство. За некои оваа вонредна ситуација ја наруши воспоставената животна стабилност, а други ги најде сред веќе постоечка лична криза, психолошка состојба или животна нерамнотежа. Она што е сигурно, е дека за…

Нема производи во кошничка