Родителство

Психолошкиот аспект на абортусот

Абортус. Не можеме да зборуваме за изгубено бебе. Абортусот е прерано прекината бременост која не успеала да се реализира до својата конечна цел: породување и раѓање на дете. Наместо тоа, ќе зборуваме за загубена бременост, која носела во себе радост, замисли, очекувања, желби, копнеж за дете, дилеми или стравови. Не…

Кога не се чувствувате како во своја кожа

Кога бебето ќе се роди, сите очекуваат дека тоа ќе биде најволшебниот момент во нивниот живот. Никој не очекува ниту посакува овој период да биде компликуван, исполнет со солзи, фрустрации, непријатни чувства, анксиозни доживувања и/или депресивни. Постпoродилниот период е дефинитивно период на големо прилагодување. Бременоста и породувањето го допираат интензивно телото, мислите…

Адолесцентите и тајните…

Тинејџер во семејството – Вистинска семејна бура! Адолесцентот кој исчекорува од детството, преплавен од бура на емоции, возбуден од сè ново што чувствува, доживува и осознава; а притоа истото и го вознемирува. Родители кои стануваат свесни за својот адолесцент, тагуваат за детето кое го „губат“, и истовремено се возбудени од…

Што ја причинува постпородилната депресија?

Постпородилниот период, како и воопшто бременоста и станувањето мајка, е момент на значајна животна промена која донесува многу преиспитувања, и интензивни емоционални одговори на таа промена, бура од мисли, доживувања. Притоа, одредени констелации на биолошки, психолошки и социјални фактори можат да донесат одредени постпородилни психолошки состојби, како постпородилна депресија. Биолошките…

Ние со бебе

Постпартален период: како да се погрижите за себеси? 1. Дадете им приоритет на Вашите потреби. Грижата за себеси е една од најдобрите работи кои можете да ги направите за Вашето бебе! 2. Јадете, одморете се, вежбајте: секогаш кога за тоа ќе имате можност. Тоа значи три оброка дневно, и кога…

Имаме бебе!

Губење на нашите идентитети За многумина, раѓањето на ново бебе често носи многу радост, но исто така и еден вид на криза на идентитетот која може да делува збунувачки и да не успеваме да ја разбереме. Сме живееле 20, 30, 40 години; сето тоа време насочени кон развојот и зацврснувањето на…

Интернет и родителство

Во изминатите генерации, ние живеевме покрај семејство и пријатели кои можеа да ни помогнат да ги научиме родителските трикови, а сега истото го откриваме онлајн. Интернетот постанува истовремено водич и курс за родителските вештини, со мноштво мислења; стручни и сериозни, досетливи и практични, површни, половични, банални, некогаш и многу погрешни.…

Нема производи во кошничка